Skvělé nápoje nejen na zahřátí
K zimním večerům během Vánoc patří i nějaké to dobré pití na zahřátí. Kromě tradičních nápojů prozradíme i ty, o kterých jste možná ještě neslyšeli a přesto stojí za to je vyzkoušet.
Grog (medový)
Ingredience:
- 0,5 dcl rumu
- 1 dcl vařící vody
- vrchovatá lžíce medu
Postup přípravy:
Všechny vyjmenované ingredience smícháme ve větší průhledné sklenici. Pro provonění můžeme přidat pár kousky skořice, hřebíček a plátek pomeranče nebo citrónu.
Vánoční punč
Ingredience:
- 800 ml vody
- 280 ml cukru
- 2 citróny
- 2 pomeranče
- 500 ml bílého vína
- 150 ml rumu
Postup přípravy:
V hrnci smícháme 800 ml vody, 280 ml cukru a vymačkáme šťávu ze dvou citrónů a dvou pomerančů a přivedeme k varu. Poté přilijeme 500 ml bílého vína a 150 ml rumu a znova přivedeme k varu. Podáváme v silnostěnných sklenicích a ozdobíme plátkem pomeranče.
Svařené víno
Ingredience:
- 0,3 l červeného vína
- 4 kostky cukru
- 1 ks celé skořice
- citrón
- 4 ks hřebíčků
Postup přípravy:
Do hrnce dáme všechny vyjmenované ingredience vyjma citrónu, ze kterého použijeme POUZE citrónovou kůru a na ohni silně zahřejeme: Pozor, nesmí přejít do varu!
Oříškový koktejl
Ingredience:
- 150 g lískových oříšků
- 5 čerstvých žloutků
- 100 g moučkového cukru
- 1 dl brandy
- 1 dl kávového likéru
- 2 dl smetany
- 1 l mléka
Postup přípravy
Oloupané lískové oříšky lehce opranžíme a jemně rozemeleme. Poté je přidáme do vyšlehaných žloutků s cukrem a přidáme brandy, kávový likér, smetanu a vše promícháme. Na závěr přidáme dobře vychlazené mléko a mixujeme asi 2 minuty s ledem.
Vaječný koňak
Ingredience:
- 3 ks žloutků
- vanilkový cukr
- 1 plechovka kondenzovaného mléka
- 1/4 l rumu
Postup přípravy:
Žloutky ušleháme s vanilkovým cukrem do pěny. Přilijeme kondenzované mléko a opět šleháme zhruba další tři minuty. Nakonec přidáme rum a lehce prošleháme.
Lavina
Ingredience:
- 4 cl Becherovky
- 12 cl červeného vína
- 4 cl vody
- skořice
- hřebíček
- med
- plátek citrónu
Postup přípravy:
Všechny tekuté ingredience zahřejeme, přidáme med a doplníme skořicí vcelku, hřebíčkem a plátkem citrónu.
Zdroj foto: foter.com
Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas novinky, aktuality a rady!