Jak na pečení dokonalé vánočky?


Měkká vánočka, která skvěle vypadá a ještě lépe chutná – to může být výzva. Poradíme vám, jak upéct perfektní vánočku, kterou se nebudete stydět položit na vánoční stůl.

Tuhá a suchá vánočka? Na vině nemusí být nutně hospodyně! Kvalitu tohoto tradičního sladkého pečiva totiž ovlivní i trouba. Dokonalá vánočka si žádá dokonalou troubu, u které lze nastavit pečení podle typu pokrmu a jeho hmotnosti. Ideální je elektrická horkovzdušná trouba, jež zajistí rovnoměrně propečenou vánočku bez spálených okrajů. 

V případě pečení vánočky v plynové troubě doporučujeme vánočku po prvních 15 minutách přikrýt pečícím papírem, aby se nespálila. Teď už se ale pojďme podívat na recept.

Recept na dokonalou vánočku

Ingredience

  • 1 kg hladké pšeničné mouky

  • 500 ml vlažného mléka

  • 280 g cukru krupice

  • 220 g másla

  • 4 žloutky + 1 vejce na potření

  • 1 balíček sušeného droždí (nebo půl kostky čerstvého droždí)

  • 1 lžíce vanilkového cukru

  • Hrstka rozinek předem naložených v rumu

  • Hrstka nasekaných ořechů (mandle, vlašské ořechy)

  • Nastrouhaná kůra z 1 citronu (ideálně v bio kvalitě)

 

 

Postup

  • Nejprve nechte v teple vzejít kvásek: 50 ml vlažného mléka smíchejte s droždím, 1 lžící mouky a 1 lžičku cukru krupice.

  • Ve větší míse smíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr a kůru z jednoho bio citronu.

  • Přidejte změklé máslo, které jste pokrájeli na kostky, žloutky, zbylé vlažné mléko a nakonec vzešlý kvásek.

  • Ze směsi vypracujte vláčné a pružné těsto.

  • Těsto vyklopte na pomoučněnou plochu a dále propracujte.

  • Poté jej vložte do pomoučněné mísy, přikryjte utěrkou a nechte v teple kynout cca 2 hodiny.

  • Po dvou hodinách do těsta vmíchejte ořechy a rozinky a nechte dalších pár minut kynout.

Jak správně uplést vánočku?

Při pletení vánočky postupujte následovně:

  • Vykynuté těsto rozdělte na 3 části (z výše uvedeného množství upečete 3 vánočky)

  • Každý kus na vánočku rozdělte na další dvě půlky, každou z půlek pak na 4 další kusy, jeden z těchto kusů rozdělte napůl.

  • Z každého kusu těsta vyválejte váleček.

  • Připravte si plech, který vyložíte pečicím papírem, na něm upleťte cop ze 4 válečků a potřete jej vejcem.

  • Upleťte další cop ze tří válečků a položte jej na spodní část vánočky, opět potřete vejcem.

  • Poslední cop upleťte ze zbylých dvou menších válečků a umístěte jej na vrh vánočky, potřete vejcem a posypte nasekanými ořechy.

Obdobně postupujte u zbylých dvou vánoček.

Jak správně upéct vánočku?

  • Teplotu trouby nastavte na 150 °C

  • Po 10 minutách pečení snižte teplotu na 140 °C a pečte další hodinu

  • Po vytažení z trouby nechte vánočku dobře vychladnout

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas novinky, aktuality a rady!

autor: Placená inzerce

© MENZONE | vyrobil INET-SERVIS.CZ 2011 - 2024 | ZOBRAZIT KLASICKY | MOBILNÍ VERZE |