Jak na pečení dokonalé vánočky?
Měkká vánočka, která skvěle vypadá a ještě lépe chutná – to může být výzva. Poradíme vám, jak upéct perfektní vánočku, kterou se nebudete stydět položit na vánoční stůl.
Tuhá a suchá vánočka? Na vině nemusí být nutně hospodyně! Kvalitu tohoto tradičního sladkého pečiva totiž ovlivní i trouba. Dokonalá vánočka si žádá dokonalou troubu, u které lze nastavit pečení podle typu pokrmu a jeho hmotnosti. Ideální je elektrická horkovzdušná trouba, jež zajistí rovnoměrně propečenou vánočku bez spálených okrajů.
V případě pečení vánočky v plynové troubě doporučujeme vánočku po prvních 15 minutách přikrýt pečícím papírem, aby se nespálila. Teď už se ale pojďme podívat na recept.
Recept na dokonalou vánočku
Ingredience
-
1 kg hladké pšeničné mouky
-
500 ml vlažného mléka
-
280 g cukru krupice
-
220 g másla
-
4 žloutky + 1 vejce na potření
-
1 balíček sušeného droždí (nebo půl kostky čerstvého droždí)
-
1 lžíce vanilkového cukru
-
Hrstka rozinek předem naložených v rumu
-
Hrstka nasekaných ořechů (mandle, vlašské ořechy)
-
Nastrouhaná kůra z 1 citronu (ideálně v bio kvalitě)
Postup
-
Nejprve nechte v teple vzejít kvásek: 50 ml vlažného mléka smíchejte s droždím, 1 lžící mouky a 1 lžičku cukru krupice.
-
Ve větší míse smíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr a kůru z jednoho bio citronu.
-
Přidejte změklé máslo, které jste pokrájeli na kostky, žloutky, zbylé vlažné mléko a nakonec vzešlý kvásek.
-
Ze směsi vypracujte vláčné a pružné těsto.
-
Těsto vyklopte na pomoučněnou plochu a dále propracujte.
-
Poté jej vložte do pomoučněné mísy, přikryjte utěrkou a nechte v teple kynout cca 2 hodiny.
-
Po dvou hodinách do těsta vmíchejte ořechy a rozinky a nechte dalších pár minut kynout.
Jak správně uplést vánočku?
Při pletení vánočky postupujte následovně:
-
Vykynuté těsto rozdělte na 3 části (z výše uvedeného množství upečete 3 vánočky)
-
Každý kus na vánočku rozdělte na další dvě půlky, každou z půlek pak na 4 další kusy, jeden z těchto kusů rozdělte napůl.
-
Z každého kusu těsta vyválejte váleček.
-
Připravte si plech, který vyložíte pečicím papírem, na něm upleťte cop ze 4 válečků a potřete jej vejcem.
-
Upleťte další cop ze tří válečků a položte jej na spodní část vánočky, opět potřete vejcem.
-
Poslední cop upleťte ze zbylých dvou menších válečků a umístěte jej na vrh vánočky, potřete vejcem a posypte nasekanými ořechy.
Obdobně postupujte u zbylých dvou vánoček.
Jak správně upéct vánočku?
-
Teplotu trouby nastavte na 150 °C
-
Po 10 minutách pečení snižte teplotu na 140 °C a pečte další hodinu
-
Po vytažení z trouby nechte vánočku dobře vychladnout