MENU - zobrazit / skrýt

Jak degustovat víno?


Pokud už máte za sebou výběr vhodného vína, je též nutné umět víno správně degustovat. Ne každý přesně ví jak postupovat při degustaci oblíbeného vína, co hodnotit a jak poznat kvalitu. Ochutnávka vína je zajímavý rituál, který si v tomto článku popíšeme.


 

Několik rad pro správnou degustaci a zhodnocení vína:

1. Před degustací nekonzumujte výrazná nebo kořeněná jídla, která otupí chuťové i čichové smysly

2. K degustaci použijte vhodný typ sklenice

3. Víno vychlaďte na správnou teplotu

4. Víno nalijte do cca 1/5 - 1/4 objemu sklenice, aby byl dostatečný prostor pro uvolňování aromatických látek

5. Pro celkové posouzení vzorku je potřeba přibližně 4 minuty - při ochutnávání nespěchejte, víno důkladně posuzujte zrakem, čichem i chutí

6. Pro neutralizaci chuťového vjemu je nejvhodnější použít pečivo a mírně perlivou neslazenou vodu

Vzhled vína

1. Nejprve si na víně všímáme barvy a čirosti - podívejte se proto na víno ve sklenici proti zdroji světla (nejlépe přirozeného, umělé zkresluje vjem). Intenzita a odstín barvy se liší podle stáří vína, odrůdy, stupně vyvinutosti vína a vyzrálosti hroznů.

2. Jedním ze znaků kvality vína je i jeho konzistence - zakružte sklenkou tak, aby se víno rozprostřelo po jejích stěnách. Kvalitní vína budou tzv. slzet ( po stěnách sklenky budou stékat těžké kapky = slzy).

Vůně vína

Zakružte sklenicí tak, aby se víno rozlilo po vnitřní ploše sklenice. Přičichněte k okraji sklenice a posuďte vůni vína - nejdůležitější je první dojem. Podle vůně můžeme usuzovat odrůdu, vyzrálost vína i použitou technologii. Vůni vín přirovnáváme k vůni ovoce, rostlin, květů, koření a jiným. Zkuste také přičichnout ke sklenici po jejím vyprázdnění.

Chuť vína

Je vrcholem jejího hodnocení a ocenění. Vezměte do úst přiměřené množství vína a chvíli ho v ústech převalujte, abyste mu vystavili všechny chuťové buňky. Zkuste odhadnout obsah alkoholu, kyselin, zbytkového cukru i tříslovin, které jsou typické svíravým pocitem na dásních. Zhodnoťte víno také jako celek - jak je harmonické, zda jsou jednotlivé složky vyvážené, jaký chuťový vjem zůstane po polknutí (dochuť). 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas novinky, aktuality a rady!

autor: redakce Menzone.cz


© MENZONE | vyrobil INET-SERVIS.CZ |  

ZOBRAZIT KLASICKY | MOBILNÍ VERZE