Tušili jste, že spláchnutí otevřeného záchodu může být nebezpečné?


Když si po záchodě umyjete ruce, považujete se za guru osobní hygieny? Máme pro vás špatnou zprávu, nestačí to. Měli byste totiž ještě před spláchnutím přiklopit toaletu. Zajímavé odhalení totiž přináší server Men‘s Health. Jsou věci, které má po použití toalety zautomatizované snad každý. Použít toaletní papír, spláchnout, na to, co se nespláchnulo, použít štětku a jít si umýt ruce. Jenomže většina lidí zapomíná na jeden důležitý krok, a to před spláchnutím zavřít víko na míse. Zajmá vás, proč?

Když spláchnete, voda v záchodě se smíchá se splachovanými tělesnými tekutinami či pevným odpadem. Drobné částečky ovšem nezmizí v míse, naopak se šíří do vzduchu. A pokud nesklopíte víko, takto se mohou nežádoucí bakterie šířit po celé koupelně, například do ručníků či kartáčků či po místnosti, kde je toaleta umístěna.

Taková představa není jen nechutná, z výkalů či moči se mohou do místnosti šířit škodlivé bakterie, jako je třeba e.coli, shigella či clostridie. A v místnosti mohou přežít až měsíce. Jestli tedy nestojíte o bolestivou a nebezpečnou nákazu zažívacího traktu, WC raději zavírejte.

„Bakterie se při splachování mohou šířit až do výšky čtyř a půl metru. Navíc nemusí skončit jen na vybavení vaší koupelny,“ varuje mikrobiolog Phillip Tierno. „Stejně dobře mohou přistát i na vás a skončit ve vašich ústech.“

Tierno kromě pečlivého zavírání záchodového víka doporučuje i to, abyste si radši skladovali kartáčky na zuby a kelímky na vyplachování úst v uzavřené skříňce, pokud máte toaletu v koupelně. Pokud pak konáte potřebu někde v restauraci či klubu, kde prkýnko není, je lepší místnost po spláchnutí co nejrychleji opustit.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas novinky, aktuality a rady!

autor: Petra Marečková

Přidejte vlastní komentář, či reakci

© MENZONE | vyrobil INET-SERVIS.CZ 2011 - 2018 | ZOBRAZIT KLASICKY | MOBILNÍ VERZE  

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu menzone.cz vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Další informace