Vybíráme Víno - Jak číst etiketu?


Jestliže očekáváte radu typu: kupujte Svatovavřinecké 1999 z jižních oblastí, tak ani nečtěte dále. Výběr kvalitního vína není o značce ani ročníku, kterým se tak rádi honosí snobové, je o něčem docela jiném. Vinaři a vinotéky nás zásobují celou řadou vín nejrůznější kvality.

 

Rozhodně není třeba se při nákupu nechat oslnit přezdobenou, křiklavě barevnou etiketou. Nejlepší a seriózní výrobci mají etikety vesměs velice střídmé, decentní a hlavně poskytující všechny důležité a především pravdivé informace.  

V základní orientaci nám, kromě doporučení obchodníka (který je, ale především obchodníkem), může a mnohdy jako jediná pomáhá etiketa.

Co lze z etikety tedy vyčíst ?

1. Jméno výrobce nebo společnosti - dozvíte se, zda se jedná o malou či velkou firmu, domácí resp. zahraniční společnosti

2. Obchodní značka vína - v Čechách např. Pražský výběr, Ostravský kahan, Ludmila apod.

3. Země původu hroznů - někteří výrobci nakupují hrozny nebo už přímo vylisovaný mošt u tuzemských vinařů nebo v zahraničí.

4. Obsah láhve - bývá pravidlem, že jakostní vína koupíte ve skleněných lahvích o obsahu 0,7 l. Některá kvalitní zahraniční vína mohou být i v lahvích o obsahu 1 l. Speciální vína např. ledové nebo slámové jsou zpravidla v lahvích o obsahu 0,2 l a 0,375 l.

5. Výrobní data - rok lahvování, číslo šarže, rok sklizně

6. Kvalitativní začlenění vína (dle obsahu cukru) - stolní, zemské, jakostní, odrůdové, známkové

7. Obsah alkoholu

8. Použité konzervační látky

INFORMACE O KVALITĚ VÍNA

STOLNÍ VÍNO

Stolní víno smí být vyráběno pouze z hroznů sklizených na území České republiky, které dosáhly nejméně 11 stupňů cukernatosti. Nebo z rmutu, moštu nebo vína z těchto hroznů získaných.

ZEMSKÉ VÍNO

Bylo vyrobeno z vinných hroznů sklizených na vinici vhodné pro jakostní víno stanovené oblasti nebo z odrůd, které jsou uvedeny v seznamu odrůd v prováděcím právním předpisu. Vinné hrozny, z nichž bylo víno vyrobeno, dosáhly cukernatosti alespoň 14 stupňů normalizovaného moštoměru.

JAKOSTNÍ VÍNO

Jakostní víno smí být vyráběno z hroznů moštových odrůd sklizených ve vinařských oblastech v České republice, které dosáhly nejméně 15 stupňů cukernatosti, nebo z rmutu nebo z těchto hroznů, pouze ve dvou druzích, a to jako odrůdové jakostní víno nebo známkové jakostní víno.

ODRŮDOVÉ VÍNO A ZNÁMKOVÉ

Odrůdové víno jakostní musí obsahovat nejméně 85% vína vyrobeného z odrůdy uvedené na obalu, Známkové jakostní víno smí být vyráběno pouze smísením odrůdových jakostních nebo přívlastkových vín.

VÍNO S PŘÍVLASTKEM

Nejvyšší kategorií je víno s přívlastkem, neboli predikátní víno. Toto víno smí být vyráběno pouze jako

 

  • kabinet (19 stupňů cukernatosti)
  • pozdní sběr (21 stupňů cukernatosti)
  • výběr z hroznů(24 stupňů cukernatosti)
  • výběr z bobulí (27 stupňů cukernatosti)
  • výběr z cibéb (31 stupňů cukernatosti)
  • ledové víno (27 stupňů cukernatosti sklizené při teplotách -7 stupňů a nižších)
  • slámové víno (27 stupňů cukernatosti vyrobené z hroznů, které leželi alespoň 3. měsíce na slámě, rákosu, nebo zavěšeny)
  •  
  • Na etiketě umístěné na zadní straně obalu lze uvést informace týkající se:

1. Způsobu výroby vína

2. Charakteristických smyslových vlastností vína

3. Historie vína, jeho výrobce nebo osob, které se podílely na uvádění vín do oběhu

4. Přírodních nebo technických podmínek, které dávají základní charakteristické vlastnosti tomuto vínu

5. Vyzrálosti vína dosažené jeho skladováním

6. Doporučení, ke kterému jídlu je víno vhodné podávat

7. Způsobu, jakým je víno vhodné předložit ke spotřebě

8. Způsobu skladování vína

 

Víno lze dále označit na etiketě slovy:

 

 

 

 

 

  • "barrique" - pokud víno zrálo nejméně 3 měsíce v dubovém sudu o objemu 225 litrů, který nebyl používán pro výrobu vína déle než 36 měsíců. Toto označení lze doplnit údajem o době zrání vína v měsících nebo rocích.
     
  •  

     

     

     

     

     

     

     

  • "Zrálo v sudu" - pokud víno zrálo v dřevěném sudu po dobu nejméně 6 měsíců.
     
  •  

     

     

     

     

     

     

     

  • "Klaret" nebo "claret" - pokud bylo víno vyrobeno z modrých vinných hroznů bez nakvášení.
     
  •  

     

     

     

     

     

     

     

  • "Růžové" nebo "rosé" - pokud bylo víno vyrobeno ze směsi vinných hroznů nebo hroznového moštu z bílých, případně červených a modrých vinných hroznů
     
  •  

     

     

     

     

     

     

     

  • "Archívní víno" - pokud je víno uváděno do oběhu nejméně 3 roky po roku sklizně
     
  •  

     

     

     

     

     

     

     

  • "Mladé víno" - pokud je víno nabízené ke spotřebě konečnému spotřebiteli nejpozději do konce kalendářního roku, ve kterém proběhla sklizeň vinných hroznů použitých k výrobě tohoto vína
     
  •  

     

     

     

     

     

     

     

  • "první sklizeň", "panenská sklizeň" nebo "panenské víno" - pokud víno pochází z první sklizně vinice. Za první sklizeň se považuje sklizeň uskutečněná ve třetím roce po výsadbě vinice.
     
  •  

     

     

     

     

     

     

     

  • "rezerva" - s výjimkou šumivého vína a perlivého vína, je možné použít pro víno, které zrálo nejméně 24 měsíců v dřevěném sudu a následně v láhvi, z toho v sudu nejméně 12 měsíců u červeného vína a 6 měsíců u vína bílého nebo růžového
     
  •  

     

     

     

     

     

     

     

  • "Botritický výběr" - víno vyrobené z hroznů napadených ušlechtilou plísní
     
  •  

     

     

     

     

     

     

     

  • "Sur lie" - víno zrající na kvasnicích
     
  •  

     

     

     

     

     

     

     

  • "Mešní víno" - víno vyrobené dle pravidel křesťanských církví
     
  •  

     

     

     

     

     

     

     

  • "Košer" - košer víno se vyrábí za striktního rabínského dozoru. Na jeho výrobě se musejí a smějí podílet pouze zbožní Židé. Víno nesmí přijít do styku s živočišnými produkty (bílek, želatina) a musí být osobně schválené rabínem s Izraele. Hotového košer vína se i poté nesmí dotknout jinověrec ale i dokonce nezbožný Žid, na závěr výrobního procesu víno pasterizuje.

     

     
  •  

     

     

     


     

    Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas novinky, aktuality a rady!


    Vožit nový komentářVožit nový komentářKomentáře ke článku

    Autor: vinocz | Datum: 27.03.2010 22:53
    zdroj
    zdroj: www.volny.cz/vinocz

    Přidejte vlastní komentář, či reakci

    © MENZONE | vyrobil INET-SERVIS.CZ 2011 - 2017 | ZOBRAZIT KLASICKY | MOBILNÍ VERZE  

    Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu menzone.cz vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Další informace