Víte, co lízáte?


autor: Kamil Štajgl |

K horkým dnům patří vychlazená dvanáctka nebo dobrá zmrzlina. Ne všechny zmrzliny jsou ale tak kvalitní, jak kvalitní je jejich obal, a proto přinášíme 7 největších omylů o zmrzlině.

1. Mléčná zmrzlina nemusí být vyrobena z mléka

Před koupí zmrzliny zkontrolujte složení na obalu. Pokud v něm nenajdete slovo jako "mléčný", "tvarohový" nebo "smetanový" nejedná se o zmrzlinu vyrobenou z mléka. Musí být dále uvedeno, o jaký druh krému se jedná - smetanový, mléčný, s rostlinným tukem, vodový, atd.

2. Všechny zmrzliny obsahují umělá barviva

Toto nemusí být vždy pravda. Na obalu zmrzliny sledujte tzv. přírodně identická aromata, která jsou vyráběná uměle a nahrazují látky obsažené v ovoci. 

3. Zmrzlina obsahuje spousty cukru

Není pravda. Ve zmrzlině je pouze 20 procent cukru.

4. Balené zmrzliny jsou lepší a zdravější, než ty točené

Další velký omyl. Jak točená, tak i balená zmrzlina je zdravotně v pořádku, ta točená podléhá větším kontrolám. Obě však mají stejné výrobní složení. 

5. Neustále rozmražování a zamražování zmrzlině nevadí

Právě naopak. Nejenom, že takto zmrzlina ztrácí svou původní barvu a chuť, ale hrozí i výskyt mikroorganismů, a tak se nedoporučuje takovouto zmrzlinu konzumovat.

6. Zmrzliny obsahují mléčný tuk

Balené zmrzliny obsahují tuk jen ve výjimečných případech. Protože je mléčný tuk dražší, výrobci jej nahrazují rostlinným tukem, nejčastěji kokosovým, u kterého lze upravit teplotu tání. Po zdravotní stránce je ale pro člověka kokosový tuk škodlivější, neboť obsahuje až 90 procent nezdravých nasycených mastných kyselin. Pokud se chcete mléčným zmrzlinám vyvarovat, kupujte vodové zmrzliny, které neobsahují žádné tuky.

7. Éčka ve zmrzlinách

Ve zmrlzinách najdeme éčka zdraví školdivá, ale i taková, která jsou pro tělo prospěšná. E 163 a E 162 jsou přírodní barviva, E 161B je žluté barvivo, které chrání před možným vznikem rakoviny plic a má i dobré účinky na zrak. Naopak, pozor si dávejte na E 410 což je stabilizátor, který ve větším množství může způsobit zažívací problémy. Vykřičník dáváme u E 621 (glutaman sodný), ten může způsobit žaludeční nevolnost a alergie.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas novinky, aktuality a rady!
Tagy: zajímavosti


Přidejte vlastní komentář, či reakci

© MENZONE | vyrobil INET-SERVIS.CZ 2011 - 2017 | ZOBRAZIT KLASICKY | MOBILNÍ VERZE  

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu menzone.cz vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Další informace