Staňte se mistrem v grilování


autor: Jitka Hodasová | Galerie

Ilustrační obrázek
Ilustrační obrázek

Zdroj: pixabay.com

Sezóna grilování je v plném proudu a přece jen - ugrilovat správně kus flákoty -  to bývá výsada správných chlapů. Pokud nejste v tomto ohledu příliš zkušení a přesto se chcete blýsknout, přínášíme vám několik důležitých rad. Není to tak snadné, jak se zdá. Od zapalování ohně až po přípravu masa.

Jak rozdělat oheň na grilování

Pokud používáte dřevěné uhlí nebo uhelné brikety, podložte je novinovým papírem nebo kostkovou tuhého lihového podpalovače. Snažte se nepoužívat tekuté podpalovače, a pokud je přeci jen používáte, nikdy je nelijte na již doutnající nebo hořící uhlí, ale vždy na nezapálené nebo uhaslé uhlí.  Teprve pak uhlí zapalte, připraveno na grilování je zhruba po 25 minutách. Daleko snazší je zapálení dřevěného uhlí nebo briket s podpalovacím komínkem. Nasypte uhlí nebo brikety do komínku, tak, aby byl zcela zaplněn, pak vložte na rošt grilu tuhý podpalovač, případně novinový papír, a zapalte jej. Komínek postavte na hořící lihovou kostku, a nechte uhlí nebo brikety v něm rozhořet.

Důležité je, správně se o gril starat

Pravidelně odstraňujte připečený tuk, kousky odpadlého masa, nebo jiné připečené sedliny. Při menší vrstvě se bude jednak vrstva snáze odstraňovat, a pak nemůže dojít z jejímu vznícení, a ovlivnění chuti grilovaného masa zápachem ze spáleného tuku. Používejte pravidelně čističe roštů a grilů, usnadní vám práci.

Zavírejte víko grilu

Při grilování nenechávejte víko grilu otevřené, pokud zrovnna neotáčíte maso, nebo jej poléváte marinádou. Zbytečně Vám uniká teplo, prodlužujete dobu grilování, vysoušíte maso a spotřebujete více plynu i uhlí.

Máte na grilování ty pravé zbraně?

Použití správného grilovacího nářadí je jedním z nejčastěji opomíjených pravidel. Vidličky  na obracení masa by měly mít dlouhé rukojeti, totéž by se mělo týkat kleští nebo lopatek na obracení masových směsí. Nářadí by mělo být robustní, a otočit s ním větší kusy masa nesmí být artistický výkon! Při manipulaci používejte grilovací rukavice, především to platní pro zahradní grily na dřevěné uhlí - ať nefrčíte s popáleninami do nemocnice.

Raději osvědčené recepty

Pokud nejste v grilování mistři, vykoušejte raději osvědčené a jednoduché recepty. Experimentovat můžete začít až když zjistíte, jak dlouho trvá grilování, jak se chovají jednotlivé druhy masa a jaké koření vám vyhovuje. Drůbež a ryby grilujte krátce, teplota uvnitř masa stačí kolem 80 stupňů, kůžička kuřete by měla být lesklá, a lehce křupavá. Grilované steaky nechte po grilování pár minut odstát, šťáva z masa krásně prostoupí celým steakem a chuť bude výrazně lepší. Používejte hrubou přírodní sůl s většími krystaly, lépe ulpí na povrchu grilovaného masa. Pokud používáte klasickou stolní sůl, použijte jí zhruba třetinové množství.

Jak připravit chutný steak

Pro přípravu opravdu dobrého a chutného steaku se neobejdete bez vyzrálého masa (čerstvé se na gril rozhodně nehodí). Dále budete potřebovat sůl, pepř a kapku olivového oleje. Maso si vyndejte z ledničky cca 20 – 30 minut před grilováním, pokud zraje ve vakuu, otevřete ochranný obal a jeho obsah vyjměte na vzduch. Osušené hovězí se samo prokysličí a během několika okamžiků dojde k rapidní proměně jeho barvy z tmavší bordó (kterou získá při procesu zrání ve vakuu) na původní krásně červenou barvu. Když pak k masu přivoníte, neucítíte nic než čisté hovězí. Vyzrálé maso není potřeba předem nijak nakládat či marinovat. Je to samo o sobě natolik kvalitní surovina, že další úpravy před grilováním jsou takřka škoda. Nejdříve maso naporcujte ostrým nožem na cca 2 – 3 cm rovnoměrně vysoké plátky, a pak jej lehce potřete olivovým olejem. Mezitím si důkladně rozpalte gril na pracovní teplotu. Pro málo propečený (rare) steak byste neměli maso nechávat na rozpálené ploše déle než 2 - 3 minuty na každé straně. Ve variantě "medium" se bude steak připravovat o něco déle, doporučují se po obou stranách cca 3 – 4 minuty. K obracení masa optimálně používejte grilovací kleště, v žádném případě steak nenapichujte či nepropichujte vidličkou, přišli byste o onu důležitou šťávu. Nyní máte steak upečený z obou stran a na řadu přichází závěrečná, o to však důležitější část - maso je třeba nechat v teple odpočinout. Máte-li k dispozici troubu, předehřejte ji na 100°C a steak do ní v alobalu vložte na cca 10 minut. Poté maso vytáhněte z trouby a můžete servírovat.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas novinky, aktuality a rady!

Ilustrační obrázek
Ilustrační obrázek
pixabay.com

Přidejte vlastní komentář, či reakci

© MENZONE | vyrobil INET-SERVIS.CZ 2011 - 2017 | ZOBRAZIT KLASICKY | MOBILNÍ VERZE  

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu menzone.cz vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Další informace